NEUROBLASTOM


Neuroblastom je najčešći embrionalni tumor dječje dobi. Zastupljen je sa 8 do 10% u odnosu na sva maligna oboljenja djece. U grupi solidnih tumora nalazi se na trećem mjestu, posle tumora centralnog nervnog sistema i limfoma.

Neuroblastom nastaje iz veoma mladih nervnih ćelija koje se, iz još neobjašnjivih razloga, počinju nenormalno razvijati. Većina neuroblastoma potiče iz nadbubrežne žljijezde. Neuroblastomi se javljaju isključivo u dječjem uzrastu.

Neki simptomi i znaci su nespecifični: temperatura, gubitak tjelesne težine, malokrvnost, a drugi, vezani za mjesto primarne lokalizacije tumora ili postojanje udaljenih metastaza, manifestuju se bolom u stomaku, prolivima, otežanim disanjem, bolovima u kostima karlice i otežanim hodom.

Da bi se postavila dijagnoza, rade se:
pregledi krvi, koštane srži (zbog moguće infiltracije ćelijama neuroblastoma), ultrazvučni pregledi, scintigrafija, CT,  analize urina (preko urina se izbacuju specifične supstance) i čitav niz drugih testova.

Sigurna dijagnoza postavlja se biopsijom tkiva.

U zavisnosti od toga koliko je bolest uznapredovala, neuroblastomi se dele na četiri stadijuma.

Ako je tumor ograničen na jedno mjesto (stadijumi I i II), onda se operativno odstranjuje. Ako je tumor uznapredovao (stadijumi III i IV), za lečenje tumora se koristi i hemioterapija.

Vodič za roditelje djece sa neuroblastomom na engleskom jeziku možete pogledati ovdje.